Home | Persoon | Rondleiding hart v/d Merode

 

Oude en nieuwe 'gemene grond' in Veerle-Heide.

Rondleiding in het hart van de Merode.

Maak kennis met het principe van 'gemeenschapsgrond' vroeger.. en nu!
Zowel het verleden van de gemene gronden in Veerle-Heide, als de werking van de nieuwe gemeenschapsgrond "het hart van de Merode" komen aan bod tijdens een fijne natuurwandeling. Je leert meer over het delen van grond vroeger en nu,  over verleden en toekomst van lokale voedsel-, bouwstoffen- en energie-voorziening.  Je ontdekt nieuwe mogelijkheden van samenwerking. Je ervaart wat een 'plek' kan betekenen, en je krijgt gelegenheid om je ervaring te delen.
Een authentieke ontmoeting met de grond, de plek en jezelf maken van deze 2 uur durende rondleiding een beklijvende ervaring.  
 
Wanneer
zondag 14 januari 2018 - 10u00 tot 12u00  Schrijf je hier in voor deze rondleiding. 
zondag 18 februari 2018 - 10u00 tot 12u00  Schrijf je hier in voor deze rondleiding. 
Meldt je hier aan indien je geïnteresseerd bent in een rondleiding op een ander moment of met een groep van minimum 6 personen.
 
Waardering.
20€ per persoon, ontvangst met koffie en thee inbegrepen
groep 5 personen = 6e persoon gratis
10€ voor houders kaart verhoogde tegemoetkoming en voor jongeren tot 24. (Niet echt geschikt voor kinderen)
 
Kledij.
Warme kledij + laarzen.

Veerle-Heide kende zijn eigen 'common ground'.
Tussen de bossen van de graaf en de kloosters bevonden zich heidevelden die door de lokale gemeenschappen met hun dieren mochten begraasd worden, waar mocht geplagd worden enz.  Het systeem van gemeenschapsgrond wordt deze dagen terug opgehaald als een mogelijk antwoord op een aantal problemen van onduurzaamheid en 'vervreemding'.  De collectieve aankoop van een 7ha grote hoeve aan de Rode Laak in Veerle Heide is zo'n experiment.

 
 
Tijdens de wandeling maak je kennis met de geschiedenis van  'Veerle Heide'. Je leert over landbouwmethoden vroeger en nu, over stilte, nieuwe technieken en sociale organisatie, grondbezit en grondgebruik, over mest, over fauna en flora, over bosontginning en natuurontwikkeling,  over lokale tradities en tegenstellingen, met de bossen van graaf de Merode en de abdij van Averbode nooit veraf.