Home | Persoon | Zweethutceremonie ➫ | Inhoud | Inspiratie | Zweethutceremonie-Buitenkans

De zweethutceremonie

De zweethutceremonie is een zuiverend ritueel dat ons uitnodigt om even ons ego- en etno-centrische standpunt te verlaten, en ons over te geven aan "Al wat is".  Lees meer.

Een wilge-tenenhut wordt afgedekt met dekens. In een open vuur worden stenen opgewarmd en roodgloeiend de hut ingebracht. Er wordt water over de stenen gesprenkeld en in de hitte van het samenkomen van water en vuur wordt gesproken, gebeden, gezongen, en gezweet! Er ontstaat een sfeer waarin het begrensde en onbegrensde elkaar aanraken. Wanneer de energie in de hut stijgt, de perceptie open gaat en de geest wakker wordt, komen 'inspiratie', 'heling' en een ander soort 'levende kennis' naar ons toe. De deur van de hut gaat open en er worden nieuwe stenen binnengebracht. Zo volgen 4 rondes mekaar op, elk met zijn eigen karakter.

De samenwerking en overgave van de deelnemers, de hitte van de stenen, het vochtige donker van de hut en heel de wijde natuur maken dit ritueel tot een gebeuren dat heilzaam is voor lichaam en geest.

Buiten-kans verzorgt deze ceremonies op een eigen, hedendaagse manier, met respect voor de wijze waarop de Noord-Amerikaanse oorspronkelijke bevolking dit 'universeel' reinigingsritueel, levend heeft gehouden. Met een kleine bijdrage per deelnemer maken we dit respect ook tastbaar in de overheersende taal van onze cultuur. 

We werden geïnspireerd door de manier waarop Lakota en andere mannen en vrouwen ons dit ritueel leerden kennen, maar we hebben niet de pretentie een 'indiaanse ceremonie' aan te bieden. We doen op 'de oude wijze', maar we roken tijdens de ceremonie bijvoorbeeld niet de gebruikelijke 'Chanupa' en vrouwen zijn ook welkom in hun maantijd zijn welkom. 

Archie_F

 

 

 

Sioux-Lakota-leider
Archie Fire Lame Deer
die de zweethutceremonie
in de jaren tachtig
naar Europa bracht.